Un popă certat cu legea şi cu bunul-simţ

Ioan Porcescu, preotul rebel din Ungheni, care cerea demisia Mitropolitului Basarabiei, a ajuns pe banca acuzaţilor pentru migraţie ilegală

Parohul bisericii „Alexandru Nevschi” din oraşul Ungheni, Ioan Porcescu, unul dintre capii preoţilor răzvrătiţi care acuzau Mitropolia Basarabiei de afiliere politică şi cereau demisia Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei, ÎPS Petru Păduraru, este urmărit penal, fiind acuzat că ar fi capul unei reţele organizate de migraţie ilegală. Acesta a fost arestat pe data de 7 decembrie a anului curent, zi în care toate bisericile creştine din Moldova înălţau rugăciuni pentru victimele traficului de fiinţe umane.

Ioan Porcescu estorca de la oameni între 1 000 şi 3 500 de euro pentru a le „aranja” plecarea peste hotare

Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pe data de 4 decembrie, în urma unor măsuri operativ-investigative, reprezentanţii Centrului pentru combaterea traficului de persoane, în comun cu Serviciul de Grăniceri şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, au reţinut, la ieşirea din Republica Moldova (prin Vama „Sculeni”), un grup de persoane, cu vârste cuprinse între 19 şi 46 de ani. După verificările de rigoare, s-a constatat că cele 7 persoane au încercat să traverseze frontiera de stat în baza unor vize turistice Schengen eliberate de Consulatul Poloniei din Chişinău. Verificările ulterioare au stabilit că vizele de scurtă şedere, valabile pe o perioadă de 10 zile, au fost obţinute în baza unor acte primare falsificate. La interogatoriu, persoanele reţinute au declarat poliţiştilor că organizatorul reţelei este preotul Ioan Porcescu şi că i-au plătit acestuia, pentru serviciile acordate, sume cuprinse între 1 000 şi 3 500 de euro de persoană.

În comunicatul MAI se spune că, în urma percheziţiei efectuate la domiciliul preotului Porcescu, au fost depistate probe care au confirmat complicitatea acestuia la comiterea delictului. La Consulatul Poloniei, unde au fost obţinute vizele Schengen, Porcescu a indicat în chemare că scopul obţinerii vizelor este un pelerinaj al creştinilor la locurile sfinte din Polonia. În acest caz a fost deschis un dosar penal în baza art. 362/1 „Organizarea migraţiunii ilegale”. În urma investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că cetăţenii moldoveni intenţionau să meargă la muncă peste hotare, inclusiv în Italia.

În cazul în care va fi găsit vinovat, preotul Porcescu riscă amendă de la 6 000 până la 20 000 de lei sau detenţie de 1-7 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 5 ani.

Preotul Porcescu, împreună cu Ioan Mutu, Petru Buburuz şi alţii, au încercat, în vara acestui an, să-l debarce din funcţie pe ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei

Preotul Ioan Porcescu este unul dintre capii „grupului clericilor răzvrătiţi” care a acuzat, în vara acestui an, Mitropolia Basarabiei de imixtiune politică şi de activităţi anticanonice şi care a cerut demisia ÎPS Petru Păduraru din funcţia de Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Amintim că acţiunea grupului respectiv s-a bucurat de un imens sprijin mediatic din partea unor instituţii de presă de limba română (în mod special, PRO TV, Timpul şi Jurnal de Chişinău), care s-au solidarizat cu preoţii răzvrătiţi, acceptând rolul de tribună a acestora, inclusiv a preotului Porcescu, în demersurile lor către Patriarhia Română. Precizăm, în context, că, drept răspuns la acuzaţiile aduse ÎPS Petru, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, le-a recomandat preoţilor să recunoască autoritatea Mitropolitului Petru, pentru a nu se „autoexclude din Mitropolia Basarabiei”.

Fostul protopop de Ungheni, Ioan Porcescu, a depus cerere de aderare la Mitropolia Basarabiei în anul 2006, alături de alte 30 de parohii din Ungheni, Călăraşi şi Nisporeni, care au refuzat să respecte o decizie a Mitropoliei Moldovei, sub a cărei subordonare canonică se aflau, de a-l numi, în calitate de Episcop de Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi, pe stareţul Mănăstirii Hâncu, Petru Musteaţă.

Deşi Mitropolia Basarabiei l-a acceptat în sânul său, preotul Porcescu nu şi-a depus, timp de doi ani, actele necesare aderării la această structură bisericească. Ulterior, acum aproximativ două luni, preoţii din protopopiatul Ungheni au decis, în cadrul unei şedinţe, retragerea din funcţia de protopop a lui Ioan Porcescu, în locul acestuia fiind numit părintele Vladimir Eşanu. În urma acestei decizii, Ioan Porcescu s-a autoexclus din Mitropolia Basarabiei, refuzând să se mai subordoneze regulilor şi principiilor de funcţionare a acestei mitropolii.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.