Ucraina a decis să acorde gaze naturale Moldovei şi Bulgariei din rezerva proprie
Preşedintele ucrainean Victor Iuşcenco a decis să acorde din rezerva de stat a Ucrainei cantităţi optime de gaze naturale Moldovei şi Bulgariei, pe perioada cât va dura conflictul pe tema tranzitului gazului rusesc. Iuşcenco a precizat că decizia are la bază relaţiile de prietenie cu cele două state şi că, deocamdată, nu va negocia preţul de livrare a gazelor, acest lucru urmând să fie stabilit după ce va fi reglementată situaţia.
Declaraţii în acest sens au fost făcute azi, 10 ianuarie, în cadrul unui briefing de către consilierul preşedintelui Ucrainei pe relaţii internaţionale în problema securităţii energetice, Bogdan Sokolovski. „Bulgaria şi Moldova se află astăzi într-o situaţie extrem de complicată. În aceste ţări a fost sistată complet livrarea de gaze naturale din Federaţia Rusă. Ucraina dispune de suficiente rezerve de gaze naturale, iar Naftogaz a şi demarat acţiunile de îndeplinire a indicaţiilor şefului statului ucrainean în acest sens. În ceea ce priveşte condiţiile, inclusiv preţul pentru gazul livrat, preşedintele Victor Iuşcenco a propus celor două ţări vizate ca acestea să fie stabilite ulterior, după ce va fi reluat complet tranzitul de gaze ruseşti pe teritoriul ucrainean. Nu ne permitem la început să dezbatem probleme financiare, după care să ne apucăm să salvăm Bulgaria şi Moldova de la îngheţ. Ucraina este un stat democratic european care nu va permite ca ţările prietene nouă să sufere, mai ales în actualele condiţii climatice care se prognozează”, a declarat oficialul de la Kiev, citat de Regnum.
La rândul său, adjunctul preşedintelui Naftogaz, Vladimir Trikolici, a precizat: „Moldova se află într-o situaţie extrem de grea. De aceea, preşedintele Ucrainei a decis să ajute Moldova, întrucât Cehia şi Polonia ajută în prezent Slovaciei. Astăzi, la ora 10.45, am început să livrăm deja gaze Moldovei. Tot astăzi, am apelat la partea română pentru a prelua 2 milioane de metri cub de gaze pentru Bulgaria. Ucraina consumă pe zi 250-260 milioane de metri cub de gaze, de aceea, 2 milioane nu va afecta consumul ucrainean”.
Astfel, potrivit oficialilor ucraineni Moldova va primi zilnic din rezerva de stat a Ucrainei 1,5 milioane de metri cub de gaze, în timp ce Bulgariei îi vor fi acordate 2 milioane de metri cub.
Menţionăm că azi, 10 ianuarie, Moldova a epuizat ultimele rezervele de gaze naturale, potrivit ministrului economiei Igor Dodon. Până în acest moment, livrarea de gaze naturale din Rusia nu este reluată. Potrivit reprezentantului concernului rus Gazprom, Serghei Cuprianov, cauza este nesemnarea de către Ucraina a protocolului pentru crearea comisiei de monitorizare a tranzitului gazelor ruseşti din Federaţia Rusă către statele Uniunii Europene pe teritoriul ucrainean, deşi încă acum două zile Kievul a anunţat oficial că este dispus să accepte observatorii europeni, primul grup de observatori internaţionali sosind, vineri, la Kiev.
În prezent, Moscova cere la de Ucraina 470 de dolari / mia de metri cub de gaze livrate din Rusia, preţ pe care Kievul refuză să-l accepte, fiind dispus să achite între 200-230 de dolari pe mia de metri cub. În 2008, preţul gazului rusesc livrat Ucrainei constituia 179,5 dolari pentru o mie de metri cub. Totodată, Moscova se opune majorării de către Ucraina a preţului de tranzit, deşi acesta este mult sub preţurile pieţei.
Suspendarea livrărilor a fost provocată de conflictul privind preţul gazului între furnizorul rus Gazprom şi Ucraina, prima ţară de tranzit a gazului rusesc. Anterior, un reprezentant al societăţii ucrainene Naftogaz anunţase că gigantul rus Gazprom a redus drastic livrările de gaze destinate consumatorilor europeni care tranzitează Ucraina, ceea ce va provoca „în câteva ore” perturbări în aprovizionarea Europei.
Bulgaria este singurul stat balcanic care depinde exclusiv de livrările de gaz rusesc în lipsa unor rezerve importante pe teritoriul său.
Nicolae vezi ca e metri cubi nu cubametri
ApreciazăApreciază
corectat mersi
ApreciazăApreciază
Si cat timp vor putea sa ne livreze Ukrainenii gaz? Cat gaz utilizeaza in regim normal populatia Moldovei?
ApreciazăApreciază
Ucraina va livra cantităţi optime de gaze naturale Moldovei şi Bulgariei, pe întreaga perioadă cât va dura conflictul pe tema tranzitului gazului rusesc.
ApreciazăApreciază