Doctor Ghimpu a devenit Academician

Motto: “Vivat academia

Vivant professores

Vivat membrum quodlibet

Vivat membra quaelibet

Semper sint in flore.”

(Imnul „Gaudeamus igitur”, versuri de Christian Wilhelm Kindeleben, 1781)

Mai multe agenţii de ştiri ne anunţă că la 26 mai, anul mântuirii 2010, onorificul Doctor Mihai Ghimpu al Universităţii din Bucureşti a devenit Academician.

Aflat cu treburi importante pe la Curia Papală de la Vatican, preşedintele interimar al Republicii Moldova s-a învrednicit să devină şi membru de onoare al Academiei Europene pentru Relaţii Economice şi Culturale de la Roma. Astfel, în ordinea intelectuală a lucrurilor, şeful liberalilor moldoveni trebuie numit de acum încolo Doctor Academician Mihai Ghimpu.

De la prinţul Dimitrie Cantemir încoace, pe durata a trei secole bătute pe muchie, de o ascensiune academică atât de vertiginoasă a avut parte în spaţiul românesc doar Doctor Academician Elena Ceauşescu, personalitatea care a strălucit pe firmamentul ştiinţific autohton o întreagă Epocă de Aur.

Pe cât de Academie este Academia Europeană pentru Relaţii Economice şi Culturale este o altă mâncare de peşte. Aflăm că „Academia” este un simplu departament al unui ONG, mai exact al Organizaţiei Naţionale italiene de dezvoltare a industriei, comerţului şi artizanatului. Asta contează însă mai puţin, pentru că oricum ştiinţa economică şi cultura Patriei a mai câştigat un nume care, iată, între Roma şi Chişinău, va răsuna cu prestigiu şi onoare, un nume pe care îl vor purta „secolii din gură-n gură”!

Trubadurii de presă din ţara în care Ghimpu e Academician au şi lansat deja poeme în vers alb şi ode în metru antic pentru vârful de lance al intelectualităţii moldovene, acest adevărat campion al democraţiei şi atlet al ştiinţei europene.

Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova poate fi invidioasă pe isteţii „academicieni” italieni, care i-au luat-o înainte, preţuind după merit un titan al gândirii economice şi culturale cum este, la scară europeană, onorabilul nostru Doctor Ghimpu. Nu face însă nimic, căci, întrucât titlul va trebui omologat, mai este loc şi pentru manifestarea forului ştiinţific naţional suprem.

De când a dat decret prezidenţial că-şi ia consilier pe medicul şef al Spitalului Republican de Psihiatrie de la Costiujeni, rafinatul şi subtilul Doctor Ghimpu acum se poate mândri cu vârtos temei că are togă, dar şi tichie de academician. Dacă tichia e de mărgăritar sau nu, se va vedea când proaspătul Academician va reveni în Patrie.

Şi când eşti martor la unele ca acestea, chiar că te cruceşti şi-ţi vine să exclami „Vivat Academia, vivat impostores!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.