Convulsiile patriotarde ale căpușelor tranziției

Raiderul numărul 1 din CSI, Veaceslav Platon, care își așteaptă sentința în Penitenciarul 13, și-a tras și el o pagină de persoană publică pe facebook. Și ca să nu pară că a făcut-o doar pentru a-și pierde vremea, a scris pe frontispiciu un slogan în limba rusă, care s-ar traduce ”Pentru o Moldovă liberă”. Profilul este unul SPONSORED, adică plătit, ca să le sară în ochi utilizatorilor acestei rețele de socializare, extrem de populară inclusiv printre moldoveni. Adică acest escroc de lux luptă, vezi Doamne, pentru libertatea moldovenilor pe care tot el i-a jumulit. Dragostea sa față de Patrie a răbufnit, coincidență sau nu, exact după ce a fost prins și băgat la răcoare de anchetatorii moldoveni.

De la hoție, la patriotism – un singur pas… spre pușcărie

Pentru cine nu știe, Veaceslav Platon, mai nou justițiar pușcăriabil, este celebru în lumea șarlatanilor și bandiților, pentru abilitatea sa de a manevra prin hățișurile justiției, ca în final să pună mâna pe bunuri care nu îi aparțin. Cum? Prin atacuri raider, termen inventat și aplicat mai ales în spațiul postsovietic, din ’90 încoace. Cunoscătorii pot să explice cum funcționează schemele.

Raiderul nostru numărul 1 a reușit să pună pe butuci multe întreprinderi de importanță strategică, nu doar de la noi, dar și din alte țări CSI-iste, și ele abia scăpate din ghearele defunctei URSS. Tot Platon este cel care a spălat miliarde de dolari ale oligarhilor ruși prin bănci de la Chișinău, însușite abuziv și folosite apoi în schemele sale criminale, a cumpărat la pachet judecători, funcționari, demnitari…, până și un loc în Parlament, în 2009. Presa vremii a scris că tânărul șarlatan învechit în rele s-a ascuns atunci de justiție sub imunitatea de deputat contra unei sume rotunde de 300 de mii de euro. Lovitura de grație a dat-o însă alături de fostul său coleg de parlament și actualul camarad de pușcărie, Vladimir Filat. Mă refer la jaful secolului, cunoscut și ca furtul miliardului, care nu a trecut fără ”modesta” sa contribuție.

Așadar, acest șmecher al tranziției, care a făcut bani cu sacul din contul sărăciei noastre, luptă astăzi (ATENȚIE!!!) pentru… libertatea Moldovei. Ceea ce ar trebui să înțelegem este că a început să-i pese de libertatea țării după ce și-a pierdut-o pe a sa. Asta înseamnă că pușcăria îi priește, respectiv, ar fi bine să rămână cât mai mult acolo.

Coada de mătură a eliberatorilor de carton

Și Platon nu este singurul penal pe care îl scutură zvâcnirile patriotice. Avem parte de o cohortă întreagă de actuali și foști oameni de stat (de stat pe spatele poporului, mai exact), care au început brusc să le plângă de milă moldovenilor. Unii din pușcărie, alții din pribegie.

Printre aceștia este, bineînțeles, și bișnițarul de Lăpușna, al nostru Vlad Filat, care s-a rostogolit din vârful puterii tocmai în celula de la 13, după ce ne-a scăpat de sărăcie și de comunism. Statul ”capturat” l-a capturat și pe el. Iar acum a înțeles că trebuie să lupte și el… pentru libertatea moldovenilor. În paranteze fie spus, după ce, în 2011, pe când era premier, a ratat șansa de a ridica un penitenciar nou-nouț la Chișinău pe banii europenilor, acum speră că CEDO o să-l scoată de la pârnaie datorită condițiilor proaste de detenție. Toate sunt spre bine, cum se spune.

Să nu uităm nici de gangsterul de la Fălești, Renato Usatîi, copilul de suflet al mafiei Solnțevskaia și fratele de cruce al temutului hoț în lege Grigore Caramalac, alias Bulgaru, care se ascunde de Interpol, sub aripa protectoare a Matușkăi Rusia. După ce a fost nevoit să fugă, fiind încolțit de justiția moldovenească, l-a răbufnit și pe el patima dragostei de țară și așteaptă cu nerăbdare ”eliberarea”, pentru ca, împreună cu interlopul Bulgaru, să poată reveni acasă, spre fericirea moldovenilor.

Și ca buchetul ”salvatorilor” penali să fie relativ complet, ar fi corect să amintesc și de condamnații fugari Victor și Viorel Țopa, care au lins și ei smântâna grasă din oala tranziției, iar acum sunt nevoiți să se ascundă. De justiție, de ce altceva? Și-au făcut până și un ditamai partid revoluționar, și o televiziune cu acoperire națională, dar care, până la urmă, mai nu i-au băgat în faliment. Și toate astea, bineînțeles, ca să ne elibereze pe noi, moldovenii naivi și capturați.

Este de remarcat faptul că toți acei pe care i-am pomenit, dar și mulți alți mari și mici patrioți de carton, care se erijează astăzi în luptători pentru dreptate, sunt progeniturile directe sau indirecte ale bătrânului monstru politic al anilor ’90, Petru Șmecherilovici Lucinschi, care a făcut atâta rău acestei țări, încât a fost de ajuns și de rămas pentru cel puțin trei generații.

Este adevărat, poporul are memorie scurtă și insuficientă profunzime ca să distingă clar cine îi sunt călăii. De altfel, pe asta și mizează ei acum. Doar că ne permitem să sperăm că, de data aceasta, visul lor de a se revanșa nu se va mai împlini.

Spune cine îți sunt dușmanii ca să-ți spun cine ești

Unii mă vor acuza, probabil, că nu am zis nimic despre Plahotniuc. Este adevărat, este un personaj prea prezent și important ca să-l treci cu vederea așa, pur și simplu. Doar că el nu se regăsește printre ”eroii” de mai sus, deoarece se află de cealaltă parte a baricadei. Problemele de astăzi ale acestor căpușe, care au supt seva țării mai bine de două decenii, se trag, în mare parte, de la actualul lider democrat. Și puțin îmi pasă de subtilitățile acestui război subteran. Important este că am început, încetul cu încetul, să ne curățăm de paraziți. Chiar dacă până la o însănătoșire definitivă este cale lungă și anevoioasă.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.