PĂZEA! SARSAILĂ A DEVENIT BLÂND, DREPT ȘI… TOLERANT

Cred că, uneori, suntem prea duri cu noi înșine. Ne autobiciuim pentru neputința noastră, pentru lipsa de luciditate, pentru că nu am reușit, timp de un sfert de secol, să construim nimic durabil. Ajungem să credem, la supărare, că suntem un popor laș și netrebnic, care-și merită soarta. Și încercăm să evadăm, crezând că noi nu ne înscriem în această masă amorfă. Fiecare din noi trăiește periodic această stare, eu inclusiv.

Da, mediocritatea este, într-adevăr, majoritară. Doar că așa e peste tot în lume.  Indiferent de nivelul de dezvoltare și civilizație, proporțiile nu se schimbă. O demonstrează statisticile.

Prin urmare, s-ar putea ca la baza disperării noastre să stea, de fapt, altceva. Confuzia, de exemplu. Această stare e specifică nu doar unui grup anume de oameni, nu-i afectează doar pe cei naivi și slabi, ci pe toți deopotrivă. Iar atunci când omul e confuz, calcă prin străchini, așa cum facem noi, din ’90 încoace.

Dar cum să nu fii confuz, când toate se bat cap în cap? Când vezi că hoții de miliarde luptă cu hoția, antihriștii îl deplâng pe un preot oprit de la săvârșirea celor sfinte și fac demersuri ca acesta să fie reabilitat (de dragul Bisericii!), vechii călăi, care te-au mutilat, se oferă să te apere, iar lichelele primesc cu onoruri cetățenia țării pe care o urăsc. Dacă ești sensibil la toate aceste chestiuni definitorii, nu prea ai cum să fii lucid. Te pierzi în detalii, la un moment dat, și ajungi să rătăcești printre contradicții, cu riscul de a lua o piatră-n cap.

De unde vrei coagulare și coordonare întru binele comun, când în pericol e propria supraviețuire morală și intelectuală? Chiar dacă ai discernământ și capacitate să alegi dintre mai multe drumuri, te pierzi, firește, când constați că ele se-ntâlnesc. Așa că autobiciuirea nu e o soluție. Ne provoacă durere, fără niciun rost. Spre deliciul devoratorilor de suflete.

Mai bine stai deoparte, decât să ajungi carne de oaie. Dar dacă crezi, totuși, că te duce capul să faci bine, încearcă, cel puțin, să nu faci rău. E și ăsta un pas înainte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.