Nu suntem stat polietnic, suntem stat național, parte a națiunii române

Noțiunea de stat național nu se referă la puritatea etnică a unui popor (așa ceva nu există nicăieri în lume), ci la faptul că acel teritoriu are o populație băștinașă, dominantă din punct de vedere cultural și lingvistic. Or, Republica Moldova exact asta este. O confirmă și ultimul recensământ, care arată clar că aici trăiesc moldoveni/români într-o proporție covârșitoare, de peste 80 la sută. Prin urmare, cei care operează cu definiții gen stat polietnic sau multinațional, fie că le zice Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase sau Nata Albot, nu fac altceva decât să desconsidere un popor care își revendică, în mod firesc, dreptul asupra unui pământ care-i aparține și i-a aparținut întotdeauna.

Cazul polițistului din Cimișlia, blamat de politrucii internaționaliști, ”de factură modernă”, la unison cu exponenții șovinismului rusesc și antiromânesc, demonstrează clar că nouă, băștinașilor, ni se rezervă, în continuare, rolul de vasal umil, care nu are dreptul să-și impună voința nici măcar în propria lui casă.

Să vorbești în limba română, acolo unde ea este singura limbă oficială, este nu doar un drept, dar și o obligație. Acest lucru trebuie să-l înțeleagă atât șmecherul cu BMW din Găgăuzia, cât și activiștii progresiști, care îl compătimesc pentru o pretinsă discriminare.

Aici nu e Canada, nici SUA și nici Elveția, state neomogene din punct de vedere etnic și lingvistic. Aici e Republica Moldova, un teritoriu românesc, populat preponderent de români basarabeni. Faptul că am fost rupți, cu tot cu case și pământuri, de ceilalți frați ai noștri și am ajuns să trăim separat e o altă chestiune și nu schimbă esența. Exponenții altor neamuri, care, în virtutea circumstanțelor, au ajuns să conviețuiască alături de noi pe această palmă de pământ, se pot bucura de toate drepturile și libertățile, doar că în limitele regulilor stabilite de majoritate. Perfect democratic. Mai mult, este legal și firesc să cerem să fim respectați și nimeni nu are dreptul să atenteze la demnitatea noastră. Sper că se aude și peste ocean.

P.S. Tot despre asta la Anatomia Știrilor, la Radio Vocea Basarabiei.

ANATOMIA ȘTIRILOR, CU VICTOR NICHITUȘ ȘI NICOLAE FEDERIUC

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.