RĂZBOIUL TROLILOR. Hoțul strigă: ”Prindeți hoțul!”

Se spune că trollingul a fost adus în Moldova de Filat. Cineva din interior povestea, acum ceva timp, că anume fostul premier a instituționalizat această ”meserie” și a creat o structură profesionistă, care a devenit o adevărată forță subversivă pe rețelele de socializare.

Coordonator-șef al armatei de troli proeuropeni și liberal-democrați ar fi fost nimeni altul decât Dumitru Alaiba, un om fidel acelei rău famate guvernări, specialist în manipularea online, care ocupa formal funcția de consultant guvernamental pe probleme economice și financiare. Da, este același Alaiba, care candidează sub umbrela ACUM pe circumscripția 51 pentru SUA și Canada, chipurile ca expert independent și antioligarhic. Pe cine servea detașamentul secret, specializat în diversiuni online, cred că e clar pentru toată lumea – pe oamenii lui Filat, inclusiv pe Maia Sandu, care era responsabilă atunci de filmarea copiuțelor de la Bacalaureat și nenorocirea liceenilor care n-au avut parte de un învățământ de calitate, care să le permită să treacă testul de adolescență intelectuală.

Ulterior, de la Filat-Alaiba s-au inspirat și alți politicieni, care au înțeles că împotriva trolilor poți lupta doar dacă ai și tu propriii troli. Prin urmare, astăzi, se creează impresia că fiecare partid are câte o astfel de structură, mai mare sau mai mică, în funcție de posibilități.

E bine sau rău, să judece istoria. N-am făcut noi bortă-n cer. Este un fenomen răspândit pe larg în lumea întreagă, iar cu timpul, se vor găsi, probabil, motivații și posibilități de ”legalizare” a acestei activități. Așa că, personal, nu aprob, dar nici nu condamn, pur și simplu, mă conformez.

Ceea ce pare însă ridicol și amuzant, în același timp, este că, astăzi, părinții fondatori al trollingului moldovenesc au ajuns să condamne… trollingul. Să vezi și să nu crezi! Sigur, nu pe tot, ci doar pe cel care-i servește pe alții. Prin Acțiune și Solidaritate, de dragul Demnității și Adevărului, s-au apucat să bombardeze Facebookul cu sesizări și denunțuri, determinându-i, până la urmă, pe responsabilii de acolo să închidă la pachet vreo 500 de conturi din Moldova. Mai mult, am înțeles că șeful denunțătorilor a fost chiar nejurnalistul care se crede reprezentant al jurnaliștilor, Petru Macovei, apărătorul dreptului la expresie antiguvernamentală, care este apolitic doar pentru cei care-i împărtășesc viziunile politice.

Grav e că sub securea dreptății peledemiste, reproFILATă în… ACUM, au căzut nu doar cei care se ascund sub profiluri false sau fake, cum e la modă să spui astăzi, ci și internauți reali și sinceri, care nu-și ascund identitatea și ale căror ”păcate” constau exclusiv în faptul că-și permit, vezi Doamne, să-i critice pe favoriții trolilor de sub fusta lui Sandu Filat. Democrație selectivă sau cum să-i zic?

Mă rog, à la guerre comme à la guerre, e o victorie și asta. Doar că e pentru o categorie specifică. Maia Sandu și Andrei Năstase ar trebui să fie mai discreți și să nu se prea expună. Să-i lase pe trolii lor să se bucure. Nu de alta, dar când mănânci usturoi, gura îți miroase, n-ai ce face. Mai ales că, la foarte scurt timp, Facebook-ul a înțeles că a cam făcut exces de zel și s-a apucat să deblocheze conturile închise pe nedrept. Așa că s-ar putea ca, până la alegeri, lucrurile să se inverseze. O fi Facebook-ul vulnerabil (că, mde, are vreo două miliarde de conturi de gestionat), dar nu cred că-i gata să-și sacrifice imaginea de dragul unor măscărici de pe Bâc.

În fine, ceea ce vedem astăzi n-are treabă cu politica reală. Cum să aibă, dacă nici politicienii nu-s reali? E doar un infantilism ridicol, care ne distrage atenția de la lucrurile serioase. Poate pentru unii e interesant, doar că această joacă de-a mijatca s-ar putea să ne coste scump în perspectivă. Să nu intrăm, din neatenție, în era regresului progresist, pe limba lor p…ț.

Sper să fie cu Doamne ajută.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.