LA O ANIVERSARE. Chișinău, copilul orfan rămas nebotezat

Nu știu dacă a fost cu intenție sau e doar o simplă coincidență faptul că Iașiul și Chișinăul își sărbătoresc hramul în aceeași zi. Doar că cele două capitale surori, ambele moldovenești, sărbătoresc separat, de parcă ar trăi în lumi paralele. Exact ca doi copii gemeni, despărțiți de multă vreme, unul lăsat în familie, celălalt – abandonat de mic, singurul lucru care îi mai leagă find ziua de naștere.

Curios este faptul că între cele două hramuri există mai multe diferențe decât similitudini. Nimic nu e la fel, doar ziua e aceeași.

La Iași este cinstită Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, așa că sărbătoarea din vechea capitală de dincolo de Prut are o mare încărcătură duhovnicească, care-i conferă și o valoare simbolică deosebită. De Hram, Iașiul devine centru de pelerinaj, un fel de Ierusalim al neamului românesc…

Ziua Chișinăului este însă lipsită total de spiritualitate. O sărbătoare eminamente laică, raportată la o discutabilă primă atestare documentară, în realitate, un chiolhan penibil și un prilej de felicitări forțate și discursuri fariseice. Paradoxal, dar Hramul Chișinăului vine în contradicție chiar și cu principiul care se aplică fidel în toate celelalte localități din Moldova ”independentă”. Or, peste tot, ziua localității este aceeași cu hramul bisericii, mai exact cu ziua sfântului care o patronează.

Situația respectivă vine parcă să explice o realitate dură, dar umbrită de orgolii și interese meschine, pe care o simțim, dar nu o putem defini. Chișinăul confirmă, prin hramul său, că reprezintă un vlăstar sălbăticit și fără identitate. Un copil nebotezat, adică fără un ocrotitor de Sus, care nu-și cunoaște neamul și care rătăcește în neștire prin pustie. La cheremul prădătorilor, care-l ademenesc în minciună și-l secătuiesc de vlagă.

Viața pământească înseamnă trup și suflet. Nouă însă ni s-a furat sufletul. Atunci când Sfânta Maică Parascheva a fost alungată de aici, când copilul geamăn a fost lăsat în afara Bisericii-Mamă. Fără suflet însă nu există veșnicie, totul se rezumă la un simplu lanț trofic.

La mulți ani, Chișinău! La mulți ani, Iași! La mulți ani, moldoveni, oriunde vă aflați! Sper că va veni o zi când vom fi din nou împreună, sub același Hram și aceeași Maică protectoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.