GATA CU IMPROVIZAȚIILE. Politica revine la doctrine

Războiul politic revine, după o lungă perioadă de detașare, în albia doctrinară și ideologică. Principalul motiv este că, astăzi, deja nimeni nu mai face diferență între liderii politici prin prisma calității, cu atât mai mult între partide, și nici nu mai dă vreo atenție diferențelor de program și viziune.

Lumea a înțeles că politicienii sunt cam la fel de vulnerabili, iar puterea îi corupe sau îi absoarbe pe toți deopotrivă, indiferent de viziunile lor teoretice. Dacă observați, dezbaterile pe puncte, axate pe probleme concrete, nu mai trezesc niciun interes, iar argumentele aproape că nu mai contează. Doar spectacolul mai atrage atenția, iar votul se îndreaptă nu către cel mai bine pregătit, ci către cel care reușește mai bine să impresioneze, să pară mai simpatic. Dar cel mai des, votul este contra canditatului care displace mai tare.

Doar că și asta devine deja plictisitor (în virtutea abundenței de informație și dorinței disperate a multora de a ieși în evidență), prin urmare, o reanimare a interesului pentru politică poate fi făcută doar prin reactivarea discursului axat pe ideologie și doctrine (ceea ce se și întâmplă deja, chiar dacă majoritatea politicienilor nu conștientizează asta).

Ce vorbești?, îmi vor spune cunoscătorii doctrinelor, nu ține astăzi nimeni cont de doctrine! Depinde la ce doctrine ne referim. Da, când vorbim despre liberalism, conservatorism, socialism, marxism și alte doctrine tradiționale, sigur că vom vedea că acestea sunt total pe alături de politica reală. Eu vorbesc însă de noile doctrine, care nici măcar nu au fost încă definite exact și nici pe deplin conștientizate.

Greșeala adepților dotrinelor tradiționale este că rămân ancorați în trecut. Este naiv azi să te raportezi la spiritul rebel al republicanilor iluminiști sau la conservatorismul monarhiștilor. Nici măcar bontonul interbelic nu mai este deloc actual.

Toată filozofia politică, care va sta la baza doctrinelor viitoare, va avea aplicabilitate practică doar dacă se va raporta la generația post 2000 sau Generația Z, cum i se mai spune. Or, în foarte scurt timp, anume acești oameni vor gestiona treburile pe pământ, inclusiv cele politice. Astăzi, îi punem pe toți în aceeași oală, îi vedem la fel, ceea ce nu este adevărat. Ei sunt diferiți între ei și au un univers al cunoașterii mult mai vast. Foarte superificiali, îmi veți spune. Da, în schimb, uitați-vă câte lucruri cunosc ei, chiar și superficial, și faceți comparație cu generațiile de până la ei. Impresionați-i, dacă puteți.

Ei vor consuma filozofie, chiar își doresc asta, doar că aceasta trebuie să fie despre ei, nu despre oameni și realități din altă epocă. Cei care vor formula noile filozofii, în baza cărora se vor naște noile doctrine, vor prelua controlul asupra politicii. Și vor conduce viitorul sistem care va înlocui Democrația.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.