VÂNĂTOAREA DE FANTOME. Coronaprostia, boală de miliarde

Nu există și nu pot exista măsuri eficiente de protecție în masă contra unei pandemii. Nicio restricție aplicată centralizat unei comunități întregi nu va putea împiedica răspândirea virusului. 

Omul cade ușor pradă și în fața unor amenințări vizibile, palpabile, clare, când nu poate pune la îndoială existența pericolelor (incendii, inundații, războaie), darămite în fața unui dușman microscopic, pe care nu-l poate vedea și simți. Mai mult, viața e un risc continuu, moartea ne paște la fiecare pas. Așa ca omul e obișnuit de mic să riște, deseori râde în fața pericolului, uneori asta chiar îl intrigă, îi asigură doza de adrenalină. 

Protecția poate fi doar individuală și doar benevolă și chiar și așa riscul rămâne iminent (personal am cunoscut oameni obsedați de mască și autoizolare, care, până la urmă, s-au îmbolnăvit de Covid). 

Turmă organizată, ai cărei exponenți să se comporte ca un tot întreg, să execute mișcări coordonate și să actioneze precis, nu există (dacă nu-i formată din roboți interconectați, desigur). Mișcările în interior sunt întotdeauna haotice, iar în fața pericolului haosul devine și mai mare.

Așadar, măsurile centralizate care, chipurile, ar putea preveni răspândirea infecției sunt o ficțiune, un efort inutil și ridicol și fac mai mult rau decât bine. Provoacă stres și iritare, pe de o parte, pe de altă parte, blochează niște procese firești, sociale, economice și culturale, care, dimpotrivă, accentuează criza. 

Este noul coronavirus atât de periculos cum ni se spune? Nu știu, dar în mod sigur cel mai mare pericol, real și cu adevărat letal, îl reprezintă cei care luptă sau se fac că luptă cu el.

P.S. La câți bani am pierdut aiurea în toată această perioadă, din cauza politicilor idioate (guvernamentale și non-guvernamentale), dar și la câte milioane au investit organizațiile internaționale pentru ”propagarea pericolului”, construiam câte un spital ultramodern în fiecare raion și le mai și dotam pe toate cele existente. Apropo, autoritățile ne-au anunțat că așa-numita criză pandemică ne-a lăsat o gaură în buget de 3 miliarde de lei. 3 000 000 000! Vă imaginați ce ar însemna asta pentru Sănătate?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.