ALEGERI CU MASCĂ. Ieșirea din izolare internațională se va face prin izolare internă

Dacă Dodon va pierde puterea și, cel mai probabil, o va pierde (indiferent dacă va câștiga sau nu alegerile prezidențiale), va fi, în primul rând, din cauza măștii. Mai exact, din cauza felului în care poartă masca. Asta chiar dacă a înțeles, în cel de-al 12-lea ceas, ce contează cu adevărat, dacă vrei să sugi de la două vaci, și a ajuns să poarte masca până și în pădure. Târziu.

Nu știu în ce măsură purtatul măștii te apără de viruși, dar, în mod sigur, te apără de furia celor de care depinde astăzi ieșirea din izolare… geopolitică. În cazul liderilor politici, acest principiu se aplică fără excepție, iar cei care o fac pe rebelii și transmit mesaje contra curentului oficial, fie ele și subtile, sunt aspru pedepsiți. Iar Dodon tot calcă din lac în puț, de mai bine de jumătate de an, și va plăti pentru asta. Chiar dacă sărmanul nu a avut nici un gând rău, doar a încercat să fie pe placul moldovenilor, să fie de-o teapă cu poporul statalist, care crede în teorii conspiraționiste. Desigur, trebuie să-i zică un mare mulțumesc și lui Chicu, pentru nunta feciorului pe vreme de restricții, dar și fostului virusolog-șef, Furtună, care, printr-o simplă frază de final, a spulberat toată spuma pe care o făcuse la gură, cu atâta zel, pe toată durata coronacrizei.

Maia Sandu, în schimb, se descurcă exemplar la purtat mască, prin urmare, intră cu prima șansă în acest război pentru putere. Pentru că, să nu aveți nicio îndoială, în dialogul cu partenerii strategici, asta contează în primul rând, în momentul de față. Bine, ea-i de-a lor, nici nu se putea altfel, dar oricum, a reconfirmat că e cea mai disciplinată.

Este clar că actuala coaliție de guvernare mai are de trăit vreo trei-patru săptămâni, nu mai mult, adică până la alegerea viitorului președinte. După aceea, fie se va dizolva Parlamentul, fie se va forma o nouă coaliție, de această dată, mai stabilă și mai rezistentă. Noua majoritate parlamentară se va numi Alianța Măștii, iar principiile și valorile care vor sta la baza constituirii ei va fi pericolul comun, care nu are culoare politică. Misiunea supremă a guvernului generat de ea va fi alinierea la standardele internaționale și scoaterea țării din izolare externă. Or, acest lucru este posibil într-un singur fel: prin autoizolare și autocarantinare ”pă interior”, cum ar spune Marian Ilici.

Așa că, pregătiți-vă, oameni buni, de al doilea val.

P.S. Apropo, cine încă mai crede că, pentru a ajunge sau a te menține la putere, e suficient să câștigi alegerile, să asculte mai atent lecția Lukașenko. Acolo tot masca și-a spus ultimul cuvânt. Restul e beletristică.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.