MIROASE A PRAF DE PUȘCĂ. Atenție de unde luați muniții!

Situația e limpede. Renato Usatîi are o condiție simplă și clară – declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Poate fi ușor înțeles, este firesc să-și dorească asta, în condițiile în care este al treilea ca pondere politică și, cu toate acestea, nu are astăzi reprezentare parlamentară.

În principiu, aici, poziția sa coincide cu cea a Maiei Sandu, care, la fel, ar avea teoretic șanse acum să-și dubleze prezența parlamentară.

Dar… intervine un dar. E una să vrei și alta e să permită legea. Or, Parlamentul nu poate fi dizolvat în funcție de dorințele politicienilor și nici de configurările și reconfigurările de pe scena politică. Mandatul deputatului are o durată fixă și se află sub protecția Constituției. El nu poate retras înainte de termen în orice condiții.

În același timp, este mai mult decât clar ce cred actualele partide parlamentare, care au picat testul la prezidențiale și care riscă enorm în cazul declanșării alegerilor anticipate. Evident că acestea vor bloca inițiativa celor doi favoriți ai zilei. Contra voinței poporului, cum altfel?

Pe de altă parte, este firesc ca Renato Usatîi să ceară ceva în schimbul susținerii sale. Funcția de prim-ministru, de exemplu. Aici însă, situația Maiei se complică serios. Nu-mi imaginez cum ar explica așa ceva în fața alegătorilor săi…

Bla, bla, bla…

Toate astea-s foaie verde. Cine-i Renato, cine-i Maia, cine-i Dodon, cine sunteți voi, moldoveni, care vă credeți astăzi buricul pământului și fluturați cu buletinele de vot?! Niște simple figuri de șah. În șah, fiecare figură contează, evident, dar să nu uităm că cel mai important este cine și cum o mișcă.

Așadar, să ne concentrăm pe lucruri serioase. Iar partea serioasă e că începe seismul. Cu străinii la butoane. Tot ăia, din 2019, dacă vi-i mai amintiți. Cât va avea pe scara Richter și dacă va provoca sau nu distrugeri urmează să vedem. Și să simțim.

Apropo, Dodon e panicat. Pentru că rușii l-au abandonat. Nu mă întrebați pe cine susțin mai nou, că nu vă spun.

În general, mă voi strădui să nu mai comentez până la alegeri. Ca să nu vă afectez entuziasmul și… să nu iau pietre în cap.

Dacă m-oi putea abține.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.