MOTTO: Din lac în puț și viceversa, spre groapă prin străchini călcând
Știu că nu-i frumos să strici sărbătoarea și nici să stai mereu de-a curmezișul, în ciuda tuturor. Îndrăznesc totuși să mă desprind de această mulțime glorioasă, care, iată, așteaptă cu nerăbdare și încredere să iasă, în sfârșit, Soarele pe cerul politic moldovenesc. Eu am să rămân sceptic. Desigur, este imposibil să mai schimbi ceva acum, dar asta nu trebuie să ne împiedice să fim lucizi și prudenți, măcar atunci când ne dăm cu părerea. Să nu fim idioți. Nu trebuie să fii oracol și nici cititor în stele. E suficient să apelezi la Logică și să faci niște simple calcule matematice. Or, Matematica e cea mai exactă știință de pe glob.
Dacă în turul doi câștigă Dodon, situația, în principiu, e clară. Încă patru ani de rușine, dispreț și izolare. Brrr! Iată de ce, Dodon va pierde. Va câștiga Maia Sandu, ”fenomenul” lui Sturza și al națiunii civice, care, mai nou, vorbește și în rusă, cu dulce accent moldovenesc. Ce urmează după? Haideți să vedem.
PDM rupe coaliția și iese de la guvernare. Guvernul Chicu își dă demisia sau este demis. Renato Usatîi face presiuni pe Maia și scoate oamenii în stradă, care scandează “Anticipate!”. Maia invocă prevederile constituționale, deși indirect sugerează că este de acord cu ei.
Între timp, presiunea străzii crește. Partidele parlamentare se regrupează și încropesc o nouă majoritate la limită. Deputații Maiei evită discuțiile cu aceștia, deoarece sunt “compromiși” și “nereprezentativi”. Totuși, noua majoritate identifică o candidatură pentru funcția de premier. Usatîi, în piață, strigă la Maia sa o respingă. Maia o respinge. Majoritatea insistă, însă, pe ultima sută de metri, se destramă, deoarece protestele devin violente.
Intervine criza politică, cu consecințe la pachet, iar Parlamentul devine nefuncțional. Într-un final, este dizolvat, iar alegerile anticipate sunt programate peste 3-4 luni. Criza se adâncește, deoarece guvernul în exercițiu nu are sprijin parlamentar, nici prerogative, dar nici dorință sa facă ceva.
Vin alegerile. PAS-ul Maiei Sandu atrage toate voturile electoratului defunctului bloc ACUM și chiar mai mult și obține în jur de 35 de mandate. Renato Usatîi intră și el în Parlament cu aproximativ 25 de deputați. Socialiștii sunt în cădere liberă, dar obțin și ei vreo 25 de mandate. Șor iese pe ultimul loc, cu 18-20 de mandate. Celelalte partide nu trec pragul electoral.
Trebuie de format guvernul, dar pentru asta este nevoie de o coaliție majoritară în Parlament. Maia respinge orice dialog cu deputații lui Șor și cei socialiști. Rămâne Usatîi, care recurge la șantaj. Cere funcția de premier și control asupra tuturor instituțiilor de forță. Până la urmă, le obține, deoarece nu există altă soluție. Astfel, Renato devine cel mai puternic om din stat.
Se pune problema “soluționării” conflictului transnistrean, dar este nevoie de modificat Constituția. Proiectul este dezbătut îndelung în Parlament și este aprobat, până la urmă, cu o majoritate zdrobitoare, chiar dacă unii deputați de-ai Maiei se abțin și se plâng la Bruxelles.
… Unioniștii protestează în stradă, partenerii străini sunt “îngrijorați”. Moscova zâmbește…
Moldovenii strâng din umeri: “Așa s-a primit!”.