MESAJ DE CONSOLARE PENTRU NĂSTASE. Și câteva idei generale despre SCOP și OBIECTIVE

Andrei Năstase, dar mai ales susținătorii săi n-au, teoretic, nici un motiv să fie nemulțumiți. Cu atât mai mult supărați. Dimpotrivă, ar trebui să fie mândri, deoarece partidul lor se numără printre puținele, dacă nu e chiar singurul, care și-a îndeplinit scopul sută la sută. Capul sus, prieteni, dorința voastră s-a împlinit! Aaa, că v-ați fi dorit mai mult?! Păi trebuia din start să vă gândiți.

Ca să nu credeți că vă iau peste picior, vă explic. Care a fost scopul vostru de bază, logica existenței voastre? Vă amintesc eu, dacă ați uitat: înlăturarea lui Plahotniuc. ”Jos Plahotniuc!”, iată esența, misiunea supremă a acestei mișcări, condusă de Andrei Năstase. Ați avut o singură țintă și v-ați concentrat toate resursele și toată energia în această direcție. Altceva nici nu v-ați dorit, decât înlăturarea acestui ”rău absolut”. Ați și spus-o cu gurile voastre, de milioane de ori. De ce vă tânguiți acum, de ce credeți că sunteți nedreptățiți? Ați învins, felicitări! Ați doborât balaurul, așa cum v-ați propus. Dar asta înseamnă că, gata, nu mai aveți ce face. Mulțumim și… adio!

Degeaba încercați să vă reinventați acum. Degeaba depuneți eforturi să ne demonstrați că puteți mai mult decât atât. Că aveți și valori, nu doar obsesii. Că lupta voastră nu e nici pe departe încheiată… E cam târziu. Lumea nu vă poate percepe altfel. Vă vede exact așa cum ați vrut să vă vadă de la bun început, prin prisma lui Plahotniuc. În antiteză cu el. Prin urmare, ați dispărut… odată cu el.

Există în teoria leadership-ului civic o delimitare clară între SCOP și OBIECTIVE. Deși multă lume le confundă, ele nu sunt nicidecum sinonime, sunt doar noțiuni complementare. Cine nu conștientizează aceste diferențe riscă să trăiască decepții peste decepții și să ajungă un om frustrat și complexat. Cum se întâmplă astăzi în cazul lui Andrei Năstase.

Așadar, țineți minte! Scopul e ceva general, fără limite clare, imposibil de atins. El trebuie formulat în așa fel, încât să arate direcția, nu destinația. Ca Fata Morgana, care ne atrage către ea, ne mobilizează și ne motivează, dar pe care nu o putem ajunge niciodată din urmă. Pentru că, dacă am ajunge-o, am fi nevoiți să ne oprim, iar povestea noastră s-ar încheia.

Obiectivele, în schimb, sunt chestiuni exacte, destinații clare, care ne îndreaptă spre scopul nostru general. Ne țin pe linia de plutire. Odată atinse, ne oferă satisfacție, un sentiment de împlinire, dar și motivație de a ne continua efortul. Prin urmare, înlăturarea unui regim, cu atât mai mult, a unui om, nu putea fi decât un obiectiv. Unul din multele obiective. Dar la voi, după Plahotniuc, nu mai urma nimic. Nimic!

Maia Sandu a înțeles mai bine aceste lucruri (se vede că a participat la mai multe tranning-uri decât Năstase). De aceea, a și câștigat. Or, în timp ce Platforma DA lupta exclusiv ”cu Plahotniuc”, împotriva ”regimului criminal”, ea lupta ”cu corupția”, ”pentru democrație”, ”pentru statul de drept”. Iată de ce la Platforma DA lupta s-a încheiat, dar la ea încă durează. Și poate dura la infinit, dacă va avea minte și, desigur, niște capacități elementare. Vorba aceea: ”lupt cu mafia, iar cum mafia-i nemuritoare, voi avea mereu de lucru”.

De altfel, această observație e valabilă pentru noi toți. Pentru că noi ne autolimităm, formulând-ne scopuri banale. Și ne consumăm toată energia pentru a le atinge, ca la final, să constatăm că ne-am dorit altceva, că am avut alte așteptări. Recent, misiunea supremă a ”poporului deșteptat” a fost doborârea lui Dodon. Foarte bine, dar care este scopul totuși? Puteți răspunde la această întrebare? Pentru că, dacă scopul în sine a fost doborârea lui Dodon, atunci n-ați obținut nimic, fiți siguri de asta. Doar o satisfacție de moment, care va fi urmată, în curând, de o nouă mare decepție.

Dar, pentru asta, trebuie să înțelegem, în sfârșit, cine suntem și ce vrem de la viață, iar în funcție de asta să ne trasăm obiectivele. Apropo, integrarea în UE, dacă la asta v-ați gândit, e tot un obiectiv, nu un scop. Că, dacă-i scop, va urma neapărat dezamăgirea.

Și cu Unirea e același lucru, de altfel, dragi unioniști.

Un gând despre “MESAJ DE CONSOLARE PENTRU NĂSTASE. Și câteva idei generale despre SCOP și OBIECTIVE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.