LIMBA RUSĂ, CU STATUT SPECIAL CARE NU SERVEȘTE LA NIMIC

Cetățenii moldoveni, vorbitori de limba rusă, care se bucură că a fost adoptată o lege care-i oferă statut special limbii lor, ar trebui sa înțeleagă un lucru: nicio lege nu va putea schimba realitatea. Iar realitatea este că vorbitorii de rusă vor fi in continuare nevoiți sa învețe româna. Nu din cauza unor legi formale, ci pentru că, deja astăzi, necunoașterea limbii de stat le complica foarte mult existența.

Niciun statut special nu va putea obliga majoritatea românofonă să vorbească rusește. Mai ales că generația nouă, născută după destrămarea URSS, nu mai suferă de complexele de care suferea vechea generație. Adică se uită la ruși exact cum se uită și la alți străini. Așa ca puteți sa le vorbiți rusește cât vreți acestor tineri, dacă însă nu vă vor înțelege, problema va fi a voastră, nu a lor.

Ei nu vor sa învețe rusa, ei învața engleza, în primul rând, și alte limbi de circulație internațională, nu neaparat că au ceva cu rusa, dar nu se mai simt dependenți de ea. Prin urmare, în cel mult 10 ani, nimeni nu vă va mai răspunde în limba rusă, nici la bancă, nici la magazin, nici în instituțiile de stat, pentru că, elementar, nu o vor mai cunoaște-o. Cu sau fără aceasta lege. Și ar fi bine sa nu fiți ostili in raport cu ei, pentru că așa îi veți provoca să vă marginalizeze. Adică va veti autoizola și mai mult.

Eu cunosc rusa și îmi pare bine. Ma ajută uneori acest lucru. Dar ies în curtea blocului și văd uneori copii vorbitori de rusă, care stau singurei într-o parte, pentru că ceilalți copii, majoritatea, nu se joacă cu ei, pentru că nu-i înțeleg, pur și simplu. Eu, dacă aș fi parintele acestor copii, m-aș simți tare prost și as face tot posibilul sa-i integrez în comunitate. În primul rând, învățându-i limba română. Voi faceți cum vreți, dar, repet, nicio lege nu va schimba această realitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.