De câțiva ani, de când ”progresiștii” noștri au prins contur, suntem învăluiți de o psihoză colectivă, de o isterie generalizată, care ne fierbe la foc continuu și ne întunecă mințile. Vorbele s-au transformat în urlete, privirea a devenit încețoșată, mișcările – haotice, iar utopiile – proiecte strategice.
Nu mai avem dezbateri pe conținut, nu mai putem gândi limpede, nu mai știm să facem distincție dintre bine și rău, nu mai suntem în stare să evaluăm riscurile. Nu mai există lege, nu mai există cutumă, nu mai există etică, nu mai există flexibilitate, nu mai există cooperare, nu mai există constructivism, nu mai există nimic pe care se poate construi o societate NORMALĂ. Am înțepenit într-un prezent copleșit de stres și am pierdut aproape total capacitatea de a privi mai departe. Oameni fără viitor și fără trecut, niște zombie care aleargă cu grămada când într-o parte, când în alta, în căutare de carne vie pe care să o sfâșie. Aproape apocaliptic.
Democrația, din câte știu, înseamnă LIBERTATE, în primul rând. De gândire, de expresie, de alegere, de mișcare. Prin urmare, dacă țineți la democrație, precum spuneți, aveți grijă ca aceste drepturi să fie respectate. Privite nu din perspectivă proprie, ci din perspectiva celuilalt. Să începem de aici.
Așadar, noul slogan al generatorilor de haos, care urlă astăzi în difuzoare, este ”Anticipate!”. Cu orice preț, indiferent de riscuri, cu sau fără acoperire legală. Cine?, Ce?, Când?, Cum?, Unde? și, cel mai important, De ce?, nu poate nimeni să răspundă. Normal, liniștit, argumentat.
”Actualul Parlament nu mai este reprezentativ”
Serios? Adică? Ce înseamnă reprezentativ? Înseamnă ca fiecare alegător să voteze, o dată la patru ani, așa cum crede el că e mai bine și să-și delege, în forul suprem al țării, deputații care crede el că-l reprezintă. Păi nu asta s-a întâmplat în 2019? Actualii deputați nu sunt expresia alegătorilor moldoveni? De ce acum un an erau reprezentativi, iar acum nu mai sunt? Ce s-a schimbat între timp? Mai ales că jumătate dintre deputați au fost aleși pe circumscripții. Nominal! Da, oamenii își pot schimba între timp opiniile, pot să constate că au greșit, că nu au cântărit bine, că și-ar dori altceva, dar… asta nu anulează mandatul deputatului. Nu poți schimba parlamentul la fiecare vânt care trece prin capetele ”suveranilor”. O spune clar Constituția. Așteaptă, iar peste patru ani, ai să alegi iar. În detrimentul celor care te-au dezamăgit și nu te mai reprezintă. Legea supremă nu se raportează la ambiții și frustrări de moment. Ea stabilește o regulă, care trebuie respectată, dincolo de emoții și supărări. În caz contrar, se instaurează haosul, anarhia.
”Parlamentul trebuie schimbat, pentru că e format din transfugi”
Parlamentul este format din deputați, aleși democratic, care sunt liberi să-și exercite mandatul, în funcție de propriile convingeri și priorități. Nicio lege nu-l obligă pe deputat să stea într-un partid sau altul sau să voteze așa cum îi dictează cineva. Este la discreția lui să lucreze în echipă sau pe cont propriu, să rămână sau nu într-o fracțiune, să stea deoparte sau să-și formeze propriul grup parlamentar. Principiul moralității reprezintă un aspect secundar aici, pentru că nu este reglementat prin lege. Dincolo de asta, ”moraliștii” sunt, de fiecare dată, foarte, foarte subiectivi.
Pe de altă parte, toate parlamentele de până acum au fost formate din ”transfugi”. De când ne știm, deputații au migrat dintr-o fracțiune în alta, în funcție situațiile politice de moment. Dar asta nu a fost niciodată un motiv pentru a declanșa alegeri anticipate. În 2005, de exemplu, aproape 30 la sută dintre alegători au votat pentru ”soarele” lui Urechean. La o lună după alegeri sau chiar mai devreme, această construcție politică s-a spart în patru fracțiuni. Nimeni nu a cerut anticipate, invocând acest motiv. Nici când s-a destrămat fracțiunea lui Voronin nu am declanșat anticipate, nici în anii 90, când s-a fărâmițat ADR-ul. În actuala legislatură, s-a prăbușit PDM-ul. Nimic nou sub soare. Disoluția acestui partid a rupt în bucăți fracțiunea lui parlamentară. Este reprezentat în parlament proporțional cu reprezentarea sa la scară națională. În oglindă. Restul partidelor au rămas intacte. Și a ”mușcat” fiecare cât a putut din corpul celui căzut. Ca de fiecare dată, repet. Un fenomen firesc și perpetuu.
”Deputații trebuie demiși, pentru că se vând și se cumpără”
O acuzație extrem de gravă, dar ea trebuie probată. În caz contrar, sunt niște simple vorbe goale. Există legi penale care pedepsesc aspru coruperea, pasivă și activă. Cei care dețin astfel de probe să le prezinte. La Procuratură, în primul rând. Să fie penalizați și să li se retragă mandatele, dacă e cazul, celor cărora li se demonstrează vinovăția. Pentru că este absolut deplasat să afirmi că toți acei 101 deputați se vând și se cumpără, nu-i așa? Nu poți desființa un parlament în baza unor insinuări și supoziții. Este absurd.
Adepții alegerilor anticipate trebuie să înțeleagă un lucru foarte simplu și principial, în același timp: orice abuz atrage după sine anumite consecințe și orice deviere de la regulă implică riscuri și creează precedente periculoase. Azi ești tu în capul mesei, mâine vine altul. Prin urmare, va avea motive întemeiate să folosească aceleași metode. Iată de ce, vă propun să fim un pic mai atenți la ceea ce spunem și la ceea ce facem. Ca să nu se spargă apoi de propria noastră tărtăcuță.
Și la final, câteva cuvinte despre dorința nebună a unora de a sări în hău
Mă întreb și vă întreb: ce așteptări aveți de la alegerile anticipate? Ce minune credeți că se poate întâmpla? Ce matematică aveți, că eu nu o pot înțelege?
Bine, provocăm, până la urmă, o criză constituțională, forțăm plecarea acestui parlament, intrăm într-o nouă fază electorală, lăsăm deoparte grijile cotidiene și ne concentrăm tot efortul către acest scop suprem – realegerea unui nou for legiuitor. Și? Mai departe ce facem? Cât timp va fi ”reprezentativ” noul parlament? De această dată, nu vom mai avea ”transfugi”? Care e garanția că viitorii parlamentari nu se vor ”vinde și cumpăra”? Și dacă nu ne iese, ce facem, organizăm alte alegeri anticipate? Îmi poate răspunde cineva la aceste întrebări?
Domnilor moraliști, democrato-europeniști, constituționaliști, echilibraționiști, sugători-la-două-vaciști și toți ”iștii” care mai sunteți, pot să vă întrerup? Se poate un pic de liniște? Îmi poate cineva explica, normal, cum putem construi, nu doar dărâma?
Că până acum nu am construit nimic, doar am dărâmat.
Un gând despre “VREMEA ISTERICILOR FĂRĂ CONȚINUT. Anticipatele, noua marfă a vânzătorilor de iluzii”