Procurorul general, Veaceslav Platon, a dispus condamnarea persoanelor care au tangență cu întemnițarea sa, în 2017. Acesta a început să pună în practică (cu o mică întârziere) ceea ce a promis, la eliberarea sa înainte de termen (de altfel, una dintre cele mai importante realizări a guvernării proeuropene PSRM-ACUM). Amintim că intenția de răzbunare a fost anunțată în emisiunea de spălare a imaginii, realizată de TV8, la care a asistat și cunoscuta prezentatoare TV, Natalia Morari.
Mesajul procurorului general a fost expus într-o română perfectă (lucru sesizat chiar de către unionistul Octavian Țâcu), îndulcită cu accent găgăuz, de către purtătorul său de cuvânt, Alexandr Stoianoglo, în plenul Parlamentului nereprezentativ de la Chișinău.
Ca să fie mai convingător în fața publicului spectator și pentru a nu-i pune în dificultate pe deputații proeuropeni stataliști, precum și pe colegii lor din turnul 14 al Kremlinului, care încă mai sunt dispuși să țină țambalul sub batistă, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale Independente a introdus mesajul șefului său într-o matrioșkă juridică. Precizăm că matrioșka respectivă este formată din trei componente, care, după cum bine știți, intră una în alta. Prima, care este la vedere, a fost denumită generic ”Asociație Criminală”, cea de a doua – ”Organizație Criminală” și a treia – ”Grupare Criminală”, un artificiu lingvistic specific anchetatorilor independenți.
Acțiunea a fost aplaudată frenetic mai ales de latura proeuropeană a monedei stataliste și s-a bucurat de o mai mare apreciere decât are parte vaccinul anticovid, care ridică mai multe semne de întrebare în ceea ce privește integritatea.
Pasul s-a pliat perfect și din întâmplare pe dorința sinceră a unor politicieni cu rating de a organiza alegeri anticipate, care, în opinia lor, sunt mai importante decât criza în sine.
Dincolo de glumă, miliardul furat s-a transformat de multă vreme într-o temă eminamente electorală. De fiecare dată când vor să-și ascundă incompetența și incapacitatea de a face măcar cât îi negru sub unghie pentru oamenii acestui colț prăpădit de țară, politicienii se apucă să caute miliardul. Și asudă căutându-l. Asudă de ochii lumii, că în spatele cadrului se hlizesc de cât de ușor pun botul moldovenii.
Acum, că tot începe iar campania electorală (care, de fapt, durează fără încetare de prin 2017), ne apucăm iar s-o facem pe copoii. Culmea e că vinovați sunt întotdeauna cei care au ghinionul să rămână în opoziție, nicidecum cei de la guvernare.
Să nu fiu înțeles gresit, eu nu neg că ceea ce s-a întâmplat la Banca de Economii este o crimă împotriva acestui popor. Vreau să fac doar o precizare: asta fost din start menirea acestei bănci, să acopere tranzacții dubioase. Primul și adevăratul jaf a fost comis la începutul anilor 90, când a ars într-o noapte economiile de-o viață ale moldovenilor. Greșeala atunci a fost că această pseudo instituție financiară nu a fost denumită corect, complet, mai exact – Banca de Furat Economii (BFEM).
În fine, ce vreau să spun? Că căutarea miliardului (iertați cacofonia, dar altfel nu-mi iese) nu este altceva decât o dezinterie politicianistă, care recidivează exact în momentul în care clasa politică o bâlbâie pe subiecte reale și concerte. Cum este criza de astăzi, de pe toate fronturile, care ne-a pus deja pe butuci.
Dar de ce să căutam soluții, dacă putem căuta miliardul? E mai gras și mai convingător, chiar dacă e doar o iluzie. Deșartă.
Căutare plăcută, popor deșteptat.
Apropo, felicitări cu ocazia Nevruzului, dragi moldoveni!