LA UN PAS DE CATASTROFĂ. Maia Sandu, copia căpitanului de pe Costa Concordia

Azi se împlinesc 10 ani de la scufundarea navei de croazieră Costa Concordia. Într-o zi de vineri 13 (ce ghinion!), pachebotul cu peste 4 000 de oameni la bord s-a lovit de o stâncă și a început să ia apă rapid.

Culmea e că, exact cu 100 de ani înainte, s-a scufundat celebrul Titanic, naufragiu care a luat viața a 1500 de oameni. Pe Costa Concordia au murit 32 de oameni. Dacă n-ar fi fost atât de aproape de țărm, în mod sigur, numărul victimelor ar fi fost cu mult mai mare.

Cine-ar fi crezut că, în zilele noastre, un asemenea gigant se poate scufunda atât de rapid? De altfel, nici acum un secol, nimeni nu credea că un super vapor ca Titanicul se poate scufunda în doar două ore.

Partea cea mai revoltătoare în toată această istorie tristă este atitudinea căpitanului de pe Costa Concordia, care a părăsit printre primii nava, în timp ce membrii echipajului încercau să calmeze spiritele, vorbind în numele lui. „Vă comunic, în numele căpitanului, că situația este sub control, vă rog să vă păstrați calmul și să mergeți înapoi la locurile voastre” – este unul din îndemnurile care răsunau în difuzoare, în timp ce gigantul lua apă și se înclina amenințător…

Chiar dacă parelela poate părea improprie, am să-mi permit să o fac totuși. Asistăm astăzi, metaforic vorbind, la naufragiul unei alte super nave, politice de această dată, pe nume PAS, care se scufundă rapid, exact ca Titanicul și Costa Concordia, spre surprinderea „pasagerilor” care erau convinși că se află pe mâini bune și în maximă siguranță.

Culmea e că în difuzoare răsună aceleași voci, care vorbesc în numele căpitanului și care ne îndeamnă să fim calmi, să stăm la locurile noastre și să avem răbdare, pentru că situația, zic ei, este sub control. Dar căpitanul tace, nu-l vede și nu-l aude nimeni, de două săptămâni. Poate a părăsit epava între timp? Nu m-ar mira, cunoscându-i firea…

Că mega-super-nava PAS (care, în urmă cu doar câteva luni, se depărta solemn de țărm în fanfare și urale) nu mai poate fi salvată, pentru mine cel puțin, este clar. Întrebarea întrebătoare e ce se va întâmpla cu pasagerii? Va veni cineva să-i salveze? Și, dacă da, atunci cine?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.