Spectacolul de teatru televizat, cu denumirea „Războiul”, lansat de curând, este creat după același calapod ca și spectacolul „Pandemia”, a cărui cortină va fi trasă în curând. Cel puțin după felul în care decurge campania de „informare și propagare a pericolului”. Aceiași „actori”, aceiași „comentatori” și același șablon de comunicare cu plebea, chiar dacă subiectul central e total diferit, în aparență.
Când eram copii, aveam doua jocuri preferate – „De-a războiul” și „D’Artagnan și cei trei muschetari”. Bineînțeles că, înainte de a începe, împărțeam rolurile între noi. Unii dintre noi acceptau, voluntar sau prin tragere la sorți, rolul de personaj negativ.
Mă uit la ce se petrece și am senzația de „Déjà vu”. Vladimir Putin joacă acum rolul cardinalului Richelieu. Întrebarea irelevantă este dacă l-a acceptat voluntar sau prin tragere la sorți.
Diferența dintre noi și ei constă însă în faptul că noi doar ne prefăceam morți, iar ei au nevoie de victime reale. Pentru mai multă credibilitate. Ca și în cazul „pandemiei”.
Așadar, după „cetățenii responsabili”, care au depus eforturi colosale ca să împiedice „răspândirea virusului”, pe de o parte, iar pe de alta, să combată „fake news-ul”, acum le-a venit rândul „patrioților” și a „luptătorilor pentru pace”. Paradoxal, dar ei sunt cam aceiași, inclusiv sursele de informare pe care „se sprijină”.
Apropo, mai nou, dacă nu știați, Facebook-ul îi blochează pe cei care pun la îndoială „pericolul invaziei”.
Credeați că s-a terminat cu psihoza? Eu tot. Ne-am înșelat, se pare. Nu vă relaxați, începe sezonul doi.
Un singur sfat am: stați deoparte și nu muriți ca proștii!