PASĂREA PRE LIMBA EI PIERE. Maia Sandu a săpat groapă altora, dar va cădea singură în ea

Acum mai bine de un an jumate, după ce Maia Sandu a devenit președinte, ea și partidul său, PAS, au început să ceară insistent dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Asta deși nu trecuseră nici doi ani de la alegerile ordinare.

Vă mai amintiți care era unul dintre principalele argumente pe care le invocau atunci (că doar nu puteau spune cu voce tare că vor anticipate, deoarece-s pe val)? Ideea centrală pe care marșau era că Parlamentul, la momentul respectiv, nu mai era reprezentativ. Adică reprezentarea politică din legislativ nu mai corespundea cu opțiunile politice ale electoratului.

Nici măcar nu puneau la îndoială legalitatea și corectitudinea scrutinului precedent. „Anticipate!, pentru că, astăzi, poporul suveran vrea altceva, nu ceea ce a vrut data trecută!”, cam ăsta era mesajul central, pe care îl rostogolea opoziția de atunci prin platourile de televiziune sau când ieșea în public. Iar dovada la care făceau trimitere erau… sondajele de opinie.

O prostie, în fond, pe care am sesizat-o nu doar eu, dar și toți cei care au cunoștințe elementare în ale democrației. Nu poți face alegeri, odată cu schimbarea opțiunilor electorale. Dacă ne-am raporta, de fiecare dată, la vânturile care trec prin tărtăcuța poporului suveran, ar trebui să declanșăm anticipate la fiecare jumătate de an. Pentru că poporul, al nostru mai ales, fiind extrem de priceput în ale politicii, are nevoie de maximum jumătate de an, ca să se dezamăgească în cei pe care i-a iubit și i-a votat.  

Anume din acest motiv, Constituția și toate legile în domeniu stabilesc clar durata mandatului alesului poporului, dar și condițiile în care acesta poate fi retras înainte de termen. Iar ele-s puține și nu se raportează deloc la așa-numita reprezentativitate. Cu toate acestea, PAS și Maia Sandu au insistat în această prostie, creând astfel un precedent. Ei, în general, sunt campioni la a crea precedente, care, într-un viitor apropiat sau mai îndepărtat, se vor sparge toate de capul lor.

Conform logicii PAS, astăzi e nevoie de anticipate

Astăzi, pornind de la propria lor logică, ar trebui organizate alegeri anticipate. Și nu doar parlamentare, dar și prezidențiale. De ce? Pentru că, între timp, suveranul și-a schimbat opțiunile electorale. Vedeți ce arată aceleași sondaje de opinie și cât de „reprezentativ” este astăzi Parlamentul nostru. Nici pe departe. Maia Sandu, ce zici, sau, de data asta, voința poporului nu mai contează?

L-am auzit pe Oazu Nantoi, care, de această dată, reprezintă PAS, cum spunea că cei care protestează astăzi și cer demisia guvernării ar comite o ilegalitate egală cu lovitura de stat. What? Păi voi, stimabili actuali guvernanți, nu tot prin proteste și revendicări similare ați ajuns la putere? De ce vouă vi se poate, dar altora nu? Iată așa o frământare de limbă sau de minte, mai degrabă.

Există o vorbă populară, care spune: ce ție nu-ți place, altuia nu-i face. Dar în cazul PAS e târziu deja, ei au obținut atunci anticipate prin înșelăciune, dar n-au anticipat ce v-a urma. Deși toți cei care au cunoștințe elementare în ale democrației i-au avertizat. Și continuă să-i avertizeze, la fiecare precedent creat.

În loc de Post Scriptum

Mâine, la Chișinău, începe cumătria. Impresia mea e că va fi o petrecere pe cinste. Păcat că stăpâna nu va fi acasă, pleacă la mort ș-am înțeles că rămâne și la praznic. Dar oricum va trebui să revină. Să fiți atenți ce va spune atunci despre cei care vor înnopta în corturile instalate vizavi de palat, exact cum făceau și ei pe vremuri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.