Țambalul nostru cel de toate zilele sau sindromul naivului otrăvit cu mercur

Moldovenii au votat. Așa cum au considerat ei că e mai bine. În linii mari, alegerile au legitimat o stare de spirit din societate și au reconfigurat scena politică, pornind de la noile realități și tendințe. Ne place sau nu, acesta este tabloul general, așa că, în mod normal, politicienii ar trebui să ia act de voința poporului și să încerce, în această situație complicată, să găsească soluții rezonabile, care să le asigure oamenilor confort și bunăstare. Pentru că asta le-au promis. Cu toții, fără excepție.

Că aceasta-i ponderea partidelor noastre în societate se știa încă de pe vremea revoluției lui Pește Sărat. Tot așa cum se știa că niciun partid nu va avea majoritate parlamentară după alegeri și că va fi nevoie de încropit o alianță de guvernare. Cu mixt sau fără mixt. Alegătorii înfocați cu creier de hulub, care își imaginau că putea fi altfel, ar fi bine să-și caute altă ocupație.

Am menționat un pic mai devreme că acest fapt nu depinde de sistemul de vot. Dacă se mergea pe sistemul proporțional, poate socialiștii ar fi luat câteva mandate în plus. Din contul democraților.

Insist: socialiștii, nu ACUM, pentru că, dacă vă uitați atent în circumscripții, este puțin probabil să găsiți oameni care pe liste au votat ACUM, iar pe uninominal – pe democrați. Nu, lupta pentru întâietatea în circumscripții s-a dat, în cea mai mare parte, între PSRM și PDM. Prin urmare, sistemul de vot este mai degrabă un pretext, decât un argument plauzibil.

Credeți că liderii de partide și curatorii lor nu cunosc acest lucru? Mai bine decât vă imaginați. Așa că povestea celor de la PAS și DA despre capacitatea lor de a lua majoritatea este pentru cei proști, dar mulți. La fel ca și grija teatrală față de ”situația fără ieșire” în care s-a pomenit ”poporul deșteptat” după aceste ”alegeri nedrepte”.

Alianța de Conjunctură a Uneltelor Moscovite (ACUM)

Imediat după scrutin, dar și un pic mai înainte, ideologul lui Năstase, Alexei Tulbure, a lansat o ”formulă salvatoare” – formarea unei alianțe de conjunctură între ACUM și PSRM, ca singură soluție capabilă ”să scoată țara din captivitate”. Nici n-a apucat bine să publice mesajul pe Facebook, că imediat au și apărut ”oameni deșteptați”, mai mult sau mai puțin importanți, care au fost de acord să fie luată în calcul și o astfel de opțiune. Mai ales că altele nu-s. Discret și atent, ca să nu sperie hulubii, a aruncat nada și Natalia Morari, la ediția ei specială de la TV8.

Azi ușor, mâine mai apăsat, până s-o obișnui lumea cu ideea și va începe cică să-i preseze pe deputații din opoziția ”antioligarhică” să ia act de această dorință firească a oamenilor care le-au acordat încredere.

Așadar, n-a mai rămas mult până vom retrăi clipele de glorie din 2015-2016, când, de dragul țării moldovenești și a democrației, partidele vor lăsa deoparte diferențele doctrinare și se vor reuni într-o mare adunare statalistă. ”Maldova! Maldova! Maldova!” Nu, nu! Nu-i vorba despre o coaliție ACUM-PSRM, Doamne ferește!, ci doar de o situație situațională, vorba lu’ Morari. Ce nu faci de dragul anticipatelor?!

Nu contează ce i-a promis Dodon lui Putin, în timp ce Plahotniuc îi sufla piloții de sub nas, și nici angajamentul solemn al lui Andrei și Maia, menit să liniștească creierașele hulubilor proeuropeni, în vinerea tulbure de dinaintea alegerilor. Când interesul poporului polietnic o cere, trebuie să lași de la tine, să-ți calci peste orgolii și să mergi ferm spre țelul asumat, inclusiv prin metode situaționale. Cam încâlcit, dar cine vrea înțelege.

Cine va câștiga, dacă scenariul va funcționa, v-ați întrebat? Nu poporul, nici măcar cel ”deșteptat”. Poporul va vota la fel și la anticipate, fiți siguri de asta. Dar fiara prinsă în capcana lui Plahotniuc poate avea o șansă. În vremuri tulburi multe se pot întâmpla, iată de ce se cere o criză. Mai ales că nici Țopa, nici, Filat, nici Platon, nici Usatîi, nici beneficiarii ruși cu epoleți ai Landromatului și nici curatorii lui Dodon nu prea mai au ce pierde. Dar pot câștiga sau, cel puțin, să se răzbune. Dacă se unesc. Dați-le această șansă, oameni buni!

Apropo, rezultatele alegerilor parlamentare au fost recunoscute de observatorii naționali și internaționali, în pofida rugăminților fierbinți ale lui Andrei și Maia. Prin urmare, teoretic, noul Parlament este unul legitim, respectiv, proaspeții deputați au obligația să-l facă funcțional. Dar câți dintre ei își doresc asta?

Va urma.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.